Jdi na obsah Jdi na menu

Sekta Chrám lidu

20. 4. 2020

Sekta Chrám lidu- nejmasovější sebevražda v moderních dějinách.
Sektu Chrám lidu založil v roce 1955 Jim Jones. Díky svému charismatu a řečnickému umění si získal až na přibližně 80 tisíc členů. Jones se ve svých kázáních věnoval problematice afroamerické komunity. Jeho zčásti křesťanské projevy byly později ovlivňovány komunismem a utopistickou vizí světa.
Sám sebe považoval za reinkarnaci Ježíše, Buddhy a Lenina.
Na začátku 70. let začal Jones podezřívat americké úřady, že jeho sektu chtějí zakázat a zničit. V roce 1974 proto po dohodě s Guanskými úřady přemístil svoji sektu na její území. Na pozemcích džungle začal budovat se svými nejvěrnějšími osadu, kterou přívrženci nazvali Jonestown, na počest jejich vůdce.
V roce 1977 vypluly na povrch mnohé skandály spojené s touto sektou i přímo s osobou Jonese. Obvinění se převážně týkala zneužívání, ponižování a mučení členů sekty kteří ji chtěli opustit, ale také sexuálního zneužívání dětí. Případem se začínal zabývat senátor Leo Ryan.
Ryan osobně navštívil Jonestown, kde mu však Jones při konfrontaci oznámil, že sekta nikomu neubližuje a ať ihned odejde pryč. Při odletu se snažilo k Ryanovi připojit několik členů sekty, kteří ji chtěli opustit. Ozbrojená chranka Jonese však začala na členy a senátora střílet. 5 lidí včetně Ryana při této palbě zemřelo.
Jim Jones se zalekl možné odplaty za tento čin a svým ovečkám v Jonestownu nařídil sebevraždu.Na místě později bylo nalezeno 900 mrtvých těl. Řada z nich zemřela po vypití jedu, část z nich měla na rukou vpichy. Okolo 150 obětí mělo na tělech střelná zranění, je tedy možné, že se snažili na poslední chvíli z osady utéct a byli přitom zavražděni. Sám vůdce byl naležen s prostřelenou hlavou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

PARANORMALITY.cz - PARANORMALITY.cz

10. 12. 2021 22:51

Nový web o paranormálních jevech!!

https://paranormality.cz